Almanya’ya hemşire olarak gelmek ile ilgili bilgilere pek çok farklı kaynaktan ulaşabilirsiniz. Fakat bu yazımızda biz de sizin için tüm adımları özetledik, okumadan geçmeyin. 

İlk adım: Karar vermek ve kararlı olmak.

Bugüne kadar ne zorluklarla kurmuş olduğunuz düzeninizi, sevdiğiniz bir sürü seyir geride bırakıp yeni bir ülkeye göç etme kararı gerçekten cesaretle verilebilecek bir karar. Karar verdikten sonra önünüzde yaklaşık 1 yıllık bir süreç olacak ve bu aşamada motivasyonunuzun düştüğü, yorgun hissettiğiniz zamanlar da olacak. İşte tam da bu zamanlarda kararlı olmanız çok önemli. 

İkinci adım: Süreci tüm ayrıntılarıyla öğrenmek

Ne yapmanız gerektiğini öğrenip sıralamaya koymalısınız. 

Üçüncü adım: Almanya’da yaşamak istediğiniz bölgeyi seçmek

Bu adım önemli çünkü yarı denklik almanız durumunda tam denklik alana dek denkliği aldığınız o eyalette kalmanız ve çalışmanız gerekiyor. Her eyaletin denklik şartları ufak farklılıklar gösterebiliyor. Asıl büyük fark işlemlerin süresi. Nrw ve Hessen eyaletlerinde denklik daha uzun sürerken Baden-Württemberg ve Bayern eyaletlerinde kurumlar daha az yoğun ve denklik daha kısa surede sonuçlanıyor. Bir de maaşlardaki farklılıklar var tabi. Onu da araştırmanız iyi olacaktır. 

Dördüncü adım: Kurumla ya da yalnız başınıza mı yol alacaksınız buna karar vermek 

Kurumlarla çalışmak pek çok avantaja sahip. Güvenilir bir kurum bulmak çok çok önemli tabii ki. Çevrenizden duyduğunuz ya da internetten takip ettiğiniz kurumlarla görüşerek şartları değerlendirebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ücretsiz hizmet verenlerle ilerlemeniz yönündedir. Bu türlü çalışan kurumların sözleşmelerinde belirli bir süre aynı iş yerinde çalışmanız gibi şartları vardır bu da size verdikleri hizmetin karşılığını, iş yaptıkları işverende güven kaybı oluşturmayarak ve yerleştirdikleri kişilerin bu sorumluluk bilinciyle geldiğini göstererek sağlarlar ve kazançlarını işveren kurumdan elde ederler.

Beşinci adım: Dil öğrenmek

Almanca bu işin olmazsa olmazı. Ne yazık ki Almancayı orada öğrensem, Almanca olmadan çalışsam gibi şeyler geçerli olmuyor. Sağlık alanı düzenlenmiş, yasayla korunan mesleklerdendir ve en az B2 seviyesinde Almancanızın olması gerekir. B1 seviyesine geldiğinizde belge toplama işlemlerine, B1 bitiminde konuşup anlayabiliyorsanız iş görüşmelerine başlayabiliyoruz. 

Altıncı adım: Belgeleri toplamak ve tercüme ettirmek

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken belgelerinizin eksiksiz toplanması, güncel olması gerekenlerin 3 aydan eski olmaması ve çevirilerin konsolosluk listesinde yer alan yeminli tercümanlar tarafından istenen formatlarda yapılmasıdır. Belgeleriniz ıslak imzalı, kaşeli ve apostilli olmalıdır. 

Yedinci adım: Size uygun işi bulmak

Hastanelere hiç boşluk bırakmadan özenle hazırlanmış özgeçmişlerinizi yollayabilir, online görüşme talep edebilirsiniz. Şirketlerle çalışmanız durumunda online görüşmeleri sizin için aracı kurum ayarlar ve görüşme sırasında yanınızda kurumdan iyi derecede Almanca bilen bir kişi bulunur. Gerektiği yerde çeviri desteği sağlayabilir. Bu iş görüşmelerinde mesleki donanım tecrübe, şartlar ve beklentiler konuşulacağı gibi işveren sizin karakteristik özelliklerinize, göç etmenin ve yabancı bir dilde çalışmanın zorluklarına göğüs gerebilecek bir yapıda olup olmadığınıza da bakar. Yani pozitif olmanız, yanlış da yapsanız çekinmeden konuşmanız ve düzeltmeye çalışmanız, yeniliklere açık ve esnek bir yapıda olmanız olumlu bir izlenim uyandıracaktır. 

Sekizinci adım: İş kontratı ile tüm belgeleri denklik kurumuna yollamak

Medicus Staufen önce iş kontratınızı ayarlıyor, daha sonra bu kontratla ve diğer tüm gerekli belgelerle denklik kurumuna sizin için başvuru gerçekleştiriyor. İşlem sırasını bu şekilde yapmamız büyük avantaj sağlıyor.  Gelin kısaca bu avantajların ne olduğuna bakalım. 

1)    İşi bulmadan ve sözleşmeniz ya da işverenden bir ön yazı olmadan denkliğe başvurmanız durumunda 3-4 ay sonra siz sonuç beklerken kurum sizden somut bir iş sözleşmesi isteyebilir. Yani Almanya’da denkliğinizi alacaksanız ama hangi beklentiyle diye sorabilirler. Bu da size zaman kaybettirir. Iş kontratıyla denkliğe başvurmanız ise denkliğinizin daha hızlı sonuçlanmasını sağlar.

2)    Yarı denklik almanız halinde iş bulmanız zorlaşabilir. Hele ki bir kurumla çalışmanız burada sizi iyice zora sokacaktır. Çünkü yarı denklik almış bir kişinin durumu hala belirsizliğini koruduğu için işveren kurum o kişi için şirketlere bir de provizyon ödemek istemez. Tek başınıza başvuru yaparsanız daha hızlı iş bulursunuz ama o zamanda aracı kurumu zarara sokmuş ve yarı yolda bırakmış olursunuz. İşi önceden garantiye almanız daha kesin ve güvenli bir yoldur. Yarı denklik alsanız bile çalışacağınız kurum bellidir ve staj dönemini orada geçirirsiniz. Aracı kurum da sizin için işleri kolaylaştırmıştır. 

3)    Denklik işlemlerinize paralel olarak da vize işlemleriniz başlatılır. 

Dokuzuncu adım: Beklemek yani bol miktarda sabır 

Bu sırada B2 seviyesini tamamlamak. B2 dil sertifikanızı da denklik kurumunun talebiyle gönderdiğinizde denkliğiniz tamamlanır. Eğer vizeniz öncesinde çıkarsa B2’yi Almanya’da tamamlama imkânınız da vardır. Ama Almanya’daki yeni iş yeni hayat yoğunluğuna girmeden Türkiye’de iken yapsanız sizin için daha kolay olabilir. 

Onuncu adım: Ön onay ve hızlandırılmış vize işlemleri

Denkliğinizi aldıktan sonra yabancılar dairesine gönderip vize işlemleriniz için ön onay alınır. Sonrasında vize işlemleriniz başlar. Bu aşamada konsolosluktan sizi yönlendirecekler. Tek başınıza ya da ailenizle misiniz? Duruma göre gereken belgeleri ibraz ettikten sonra vizeniz de sonuçlanınca tünelin ucundaki ışık göründü demektir.

Artık Almanya’dasınız!