Teorik olarak, Almanya’da gelir vergisi ödeyen herkes vergi iadesi alabilir. Bunun için, öncelikle vergi beyanında bulunmak gereklidir. Serbest meslek sahipleri her koşulda vergi beyannamesinde bulunmak zorundadır.
Çalışanlar genelde vergi iadesi yapmak zorunda kalmazlar, çünkü işverenleri tarafından gelir vergisi ("Lohnsteuer") maaşlarından otomatik olarak kesilir ve her ay doğrudan Vergi Dairesine aktarılır. Bazı istisnai durumlar vardır:
- Hem siz hem de eşiniz çalışıyorsanız ve vergi sınıfı III ve V’ten oluşan bir kombinasyon seçtiyseniz.
- Siz veya eşiniz, bir mesleki eğitim programına katılma, bedensel bir engel veya iş nedeniyle seyahat masrafları gibi bir ödenek ("Freibeträge") almak için Vergi Dairesine
başvuruda bulunduysanız. - Düzenli maaşınıza ek olarak, yılda 410 Eurodan fazla varsa kazancınız, mesela kira geliri.
- Bazı işverenlerden sabit oranlı olarak vergilendirilmemiş maaşlar aldıysanız. Asıl işinize ek olarak başka işlerde çalıştıysanız.
- Düzenli maaşınıza ek olarak, örneğin tazminat ("Lohnersatzkosten"), ebeveyn parası
("Elterngeld"), hastalık parası ("Krankengeld") veya işsizlik parası aldıysanız. - Aynı yıl içinde boşanıp ve yeniden evlilik yaptıysanız.
- Kıdem tazminatı aldıysanız.
- Önceki dönem gider ve zararlarınız varsa.
Yukarıda belirtilen durumlarda, bir yere bağlı çalışan olmanıza rağmen vergi iadesi yapmanız gerekir.
İsteğe bağlı olarak vergi iadesi yapmanın bir faydası olur mu?
Eğer sadece çalıştığınız yerden maaş alıyor ve herhangi bir ek geliriniz yoksa, vergi beyanında bulunmanın sizin için bir getirisi olup olmadığını araştırmalısınız. Çünkü bazı harcamalarınızı “vergiye tabi gelirinizden” düşürebilir ve Vergi Dairesinden karşılığını geri
alabilirsiniz. Örneğin, Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için geldiyseniz, taşınma esnasında oluşan uçak bileti, nakliye ücreti gibi masraflarınızın büyük bir çoğunluğu size vergi iadesi olarak dönebilir.
Almanya’da vergi iadesi alabileceğiniz giderler
Vergi iadesi kapsamında iş gezileri, işe gidip gelme, eğitim, iş kıyafetleri veya iş sigortası gibi birçok gider bulunmaktadır. Vergi beyannamesi ile amaç bir çalışanın vergi yükünü en aza indirmek adına hangi giderler için Almanya’da vergi iadesi alma hakkına sahip
olduğunu hesaplamaktır.
- Devlet tarafından verilen vergi yardımları üç ana kategoriye ayrılabilir:
- Reklam maliyetleri ("Werbungkosten"): Bunlar, işinizle ilgili harcamalardır; örneğin
işinizle alakalı eğitim ve öğretim masrafları. - Özel harcamalar ("Sonderausgaben"): Bunlar, bağışlar, sağlık ve uzun vadeli bakım sigortası katkıları veya çocuk bakımı maliyetleri gibi harcamalardır. Bu konuda daha fazla bilgi için "Aileler için ne tür vergi indirimleri vardır?" başlığına bakabilirsiniz.
Beklenmeyen maliyetler ("Außergewöhnliche Belastungen"): Bunlar, örneğin hastalık nedeniyle üstlenmeniz gereken beklenmeyen maliyetlerdir.
Vergi iadesi miktarı
Almanya vergi iadesi almak için öncelikle vergi beyannamesi yapmak gerekir ve işin uzmanı değilseniz vergi beyanını ilk seferde tek başına yapmanız zor olabilir. Bunun için bir muhasebeciden yardım alabilirsiniz. Almanya’da vergi iadesi alma miktarı, maaşlı çalışan biri için ortalama olarak 1000 Euro’ya yakındır. Vergi iadesi farklı hususlar esas alınarak belirlendiği için iade edilen miktar da buna göre değişir. Örnek olarak gelirinizin Almanya’da olduğu bir dönemde yüksek lisans yaptıysanız, yüksek lisans ücretinin çok büyük bir kısmını ve ek olarak o yüksek lisansa gitmek için gerekli olan uçak biletlerinin giderlerini vergi iadesi olarak gösterebilirsiniz.
Kaynak:
Photo by Christian Dubovan on Unsplash