Türkiye’den Almanya’ya fizyoterapist olarak gitmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Çalışma koşullarını, farklılıkları, iki ülkede de çalışmış olan arkadaşlarımızın deneyimlerinden yola çıkarak iyisiyle kötüsüyle sizinle paylaşıyoruz.
İlk olarak hasta sayısından başlamak gerekir. Türkiye’de günde en fazla 8 hasta bakabiliyorken, Almanya’da bu sayı günlük 20-25 hastaya kadar çıkabiliyor. Buna göre terapi süreleri de farklılık göstermekte. Türkiye’de 40 dakika olan terapi süresi Almanya’da rahatsızlığın çeşidine ve uygulanan tedaviye göre 15 ila 40 dakika arasında değişiklik gösteriyor. Ortopedik hastalara genellikle 15 dakika manuel terapi, 15 dakika da fango uygulanmakta.
Reçeteler bir diğer büyük farklılık konusu… Türkiye’de Latince yazılan teşhisler, Almanya’da Almanca yazılıyor. Bu ilk başlarda sizi biraz zorlayabiliyor.
Türkiye’deki hastaya özel olarak gitme uygulaması Almanya’da yok. Sosyal devlet olmasının avantajları burada devreye giriyor ve tüm tedaviler sağlık sigortası tarafından karşılanıyor. Ameliyat sonrası yatılı olarak hasta alan rehabilitasyon hastanelerinde grup terapileri, hidroterapi, havuzda çalışma olanakları Almanya’da sıkça karşılaşacağınız durumların arasında yer alıyor.
Almanya’da hatırı sayılır bir yaşlı nüfus olması sebebiyle geriatri alanında daha fazla çalışılırken, Türkiye’de ise neredeyse her semtte bir özel eğitim merkezi olması bize ağırlıklı olarak pediatri alanında çalışıldığını göstermektedir. Bu şekilde özel eğitim merkezleri Almanya’da genellikle sadece büyük şehirlerde mevcut ve pediatri alanında hastanelerde hizmet verilmektedir.
“Almanya’da hastalar tavsiyelerinizi dikkate alıyor ve genel olarak egzersizleri uygulama eğilimindeler. Bu da size mesleki bir tatmin sağlıyor.” diyor Fzt. Yasemin. Şubat ‘23’ten beri anlaşmalı kurumlarımızdan birinde fizyoterapist olarak çalışıyor ve ekliyor: “Almanya’da çalışmak bence biraz daha yorucu. Molalar daha az ve mesela işyeri tarafından öğle yemeği verilmiyor. İş arkadaşlarınla aynı anda molaya denk gelip konuşma fırsatı pek olmuyor. Bu durumun bir avantajı ise dedikodu ve stresten ister istemez arınıyorsun. Problemlerden uzak olup, işine konsantre olabiliyorsun.”
Siz veya çocuğunuz hastaysanız ve rapor ya da izin almanız gerekiyorsa Almanya’da bunu çok normal karşılıyorlar. Çevremizden ve kendi tecrübelerimizden de yola çıkarak diyebiliriz ki Türkiye’de hasta olmak ve izin almak zor maalesef. Kötü durumda olmasına rağmen işe gitmek zorunda kalmayan yoktur herhâlde aramızda :)
Devamı sonraki yazıda...