Almanca öğrenmek istiyorsunuz ve sürekli karşınıza çıkan A1, B1 gibi seviyelerin tam olarak ne anlama geldiğini, size getireceği yetkinlik seviyesini mi merak ediyorsunuz? Öyleyse buyurun buraya!

A1: Temel seviye, başlangıç: Basit ihtiyaçlarınızı ifade edebilirsiniz; tarihleri/saatleri/sayıları anlamak, insanlarla tanışmak, yer/yön sormak, sipariş vermek gibi durumlarda temel bir yeterliliğe sahip olursunuz. 

A2: Orta seviye: A2.1 ve A2.2 olmak üzere 2 bolüme ayrılmıştır ve genel olarak diyebiliriz ki, bu seviyede basit ve alışılmış işleri kendiniz halledebilirsiniz. Doktor randevusu ayarlamak, alışveriş yapmak, anlaşılır sorulara direkt cevaplar verebilmek, insanlarla gündelik konularda sohbetler gerçekleştirmek hayatınızın doğal bir parçası haline gelir. Kendinizden, eğitiminizden, hobilerinizden ve duygularınızdan daha ayrıntılı bahsedebilirsiniz. 

B1: Orta üstü seviye: B1.1 ve B2.2 olmak üzere iki bölümden oluşur ve Almanya’da düzenlenmiş meslekler hariç genel olarak işe alım seviyesidir. B1 kurunu tamamladığınızda, özel hayatınızda da iş hayatınızda da gerekli olan iletişimin büyük çoğunluğunu sağlayabilirsiniz. Toplantılara aktif olarak katılabilir, bir ürün hakkında aydınlatıcı bilgiler verebilir, her konuda fikirlerinizi belirtebilir, düşüncelerinizi savunabilir, uzun süren telefon görüşmeleri yapabilirsiniz. Kalıcı oturum almak için de gerekli görülen seviye B1’dir. 

B2: İleri seviye: B2.1 ve B2.2 olarak ikiye ayrılmıştır ve zorlu iletişimsel görev ve durumlarda bile kendinizi yetkin hissetmenizi sağlayan Almanca seviyesidir. Örneğin bir toplantı yönetebilir, profesyonel bir sunum yapabilirsiniz. Kendinizi ifade ederken akıcı ve çok yönlüsünüzdür, esprileri ve bazı Almanca deyimleri anlayıp, kullanabilirsiniz. 

C1 ve C2 seviyeleri: Anadil seviyesi: Bu seviyede Almancanız varsa, dile anadiliniz kadar hakimsiniz demektir. Geniş bir kelime haznesine sahip olursunuz, konuşmanız düzenli, tutarlı, zengin ve akıcıdır. Almanca deyimlere ve mesleki terimlere de hakim olursunuz.